Elkezdődött a XIX. OPEV

Habár a hagyományostól eltérő módon, ezúttal online, de a péntek reggeli megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette a XIX. Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny.

A koronavírus világjárvány természetesen a hagyományos OPEV-lebonyolításra is jelentős hatást gyakorolt. Ezúttal elmaradt, vagy inkább átalakult a szokásos pénteki izgatottság, amit a csapatok helyszínre való megérkezése szokott jelenteni. Most nem a Széchenyi István Egyetem aulájában, hanem egy Microsoft Teams szobában gyülekeztek szép számmal a résztvevő csapatok. Sajnos a verseny előtt egy csapat lemondta a részvételt, így 10 csapattal rajtolt el online formában az ezúttal kétnapos megmérettetés.

A péntek reggeli megnyitón a Széchenyi István Egyetem részéről dr. habil Reisinger Adrienn, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar tudományszervezési dékánhelyettese köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, az idei speciális helyzet komoly kihívások elé állította a szervezőket, de mivel már jó ideje ebben a megváltozott világban élünk, nem teljesen idegen számunkra az online környezet. Annak ellenére, hogy a személyes találkozásokat nem lehet pótolni, reményét fejezte ki, hogy az esemény minden résztvevője hasznos tapasztalatokkal gazdagodik majd. Kiemelte, a verseny 2003-ban indult útjára, azóta sokat változott minden, de a verseny megszervezése állandó maradt. Személyes emlékként felelevenítette, a 2004/05-ös tanévben szakkollégistaként ő maga is részt vett a szervezésben, így különleges élmény, hogy már évek óta seniorként, valamint dékánhelyettesként köszöntheti a résztvevőket. Egyben köszönetét fejezte ki a felkészítőtanároknak, a zsűrinek, a szakkollégistáknak és a támogatóknak, kiemelten a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium leköszönő programigazgatójának, dr. Szigeti Cecíliának, valamint utódjának, Vinkóczi Tamásnak, akik áldozatos munkájukkal lehetővé tették a verseny megszervezését és remélhetőleg sikeres lebonyolítását.

A Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium leköszönő programigazgatója, dr. Szigeti Cecília elmondta, az OPEV szervezése egyfajta keretet ad négyéves programigazgatói tevékenységének, hiszen 2017-ben éppen a versenyszervezés legsűrűbb időszakában érkezett a szakkollégium élére. Kiemelte, habár a szervezés mindig hatalmas munkát jelent a szervezők számára, a verseny kapcsán hasznos és máig tartó szakmai kapcsolatok épültek, amelyet jól jelez, hogy az idei esettanulmányt az egyetem egyik volt hallgatójának cége adja.

Dr. Szigeti Cecília, a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium leköszönő programigazgatója köszöntötte a megnyitó szép számú résztvevőjét.

Az esettanulmány elkészítésében ezúttal is jelentős szerepet vállalt dr. Koppány Krisztián, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar dékánhelyettese, aki már a kezdetek óta szerves része a versenyszervezésnek. A szakkollégium leköszönő vezetésével, valamint Vinkóczi Tamással, a szakkollégium új programigazgatójával szorosan együttműködve dolgozták ki az esettanulmányt, amit a versenyzőknek a két nap során meg kell oldani.

A szakkollégium új programigazgatója, Vinkóczi Tamás a résztvevők köszöntése után felkérte az esettanulmányt adó vállalkozás képviselőjét, hogy ismertesse a vállalkozást. Kovács Gábor, a Széchenyi István Egyetem volt hallgatója elmondta, már az egyetemi évei alatt dolgozott egy vállalkozáson, amely azóta is működik és egyre bővül. Jelenleg öt különálló kisvállalkozás részleges vagy teljes tulajdonjogával rendelkezik, az elmúlt időszakban komoly tapasztalatot halmozott fel a kkv-k vezetése és irányítása terén. A cégportfólióban található könyveléssel, könyvvizsgálattal, biztosításokkal és pénzügyi szolgáltatásokkal, élelmiszer és vegyiáru kiskereskedelmével, valamint műszaki tevékenységgel foglalkozó kisvállalkozás is. A cégcsoport célja, hogy bevételeit az elkövetkező időszakban megtöbbszörözze, így számos kihívás áll a cégvezető előtt, ezzel kapcsolatban vár feladat a versenyen résztvevő csapatokra.

A beszédek végeztével dr. Berkes Judit, a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumért Alapítvány kuratóriumi elnöke kisorsolta a prezentációk sorrendjét a másnapi döntőkre. A megnyitó után a csapatok megkapták az esettanulmányt és az ehhez kapcsolódó feladatokat, amelyek megoldására pénteken 22 óráig van lehetőségük a Microsoft Teams-en keresztül, amelyek létrehozásában és kezelésében Rajkai Ádám nyújt folyamatos támogatást a szervezőknek. A végleges megoldásokat az előzsűri a szombat délelőtt folyamán értékeli, ez alapján alakul majd ki az A-, illetve a B-döntő mezőnye. A döntőkre szombat délután 14 órától kerül sor, estére pedig az is kiderül, ki „viheti haza” a XIX. Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny trófeáját.

Galéria