OPEV 2016

A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiuma és Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara 2003 óta minden év februárjában megrendezi az Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyt (OPEV). Az ország egyik legnagyobb esetmegoldó rendezvényén a hallgatói csapatok feladata egy létező vállalat valós, aktuális pénzügyi problémájára vonatkozó írásos javaslat elkészítése, majd a megoldás szóbeli prezentálása.

A 2016. február 5-7. között rendezett versenyre 15 felsőoktatási intézmény csapata jelentkezett, köztük határon túli egyetemek is. A zsűri idén is a szakmai élet rangos képviselőiből állt össze, a következő vállalatok képviseletében: HORA GROUP – HO-RA Kft., Audi Hungaria Motor Kft., BUSCH - Hungária Kft., Cothec Kft., Dana Hungary Gyártó Kft., G.home Kft., Hirtenberger Automotive Safety Bt., H Derma Kft., KPMG, Rába Nyrt.

A verseny első napján, pénteken az ünnepélyes megnyitót követően kapták meg a csapatok az esettanulmányt, amit 2016-ban a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő HORA GROUP – HO-RA Kft. szolgáltatott. Ekkor volt lehetőség átolvasni a feladatot, a tényleges megoldást a versenyzők a szombati versenynapon kezdhették meg. Ezt követően – az előzsűri döntése alapján – dőlt el, hogy melyik csapat juthat az „A”, illetve melyik a „B” döntőbe, illetve mely csapatok esnek ki a verseny ezen szakaszában. A döntőbe jutott csapatok a harmadik napon az üzleti élet rangos képviselőiből álló „A” és „B” zsűri előtt prezentálták megoldásukat.

Összefoglalva, az Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny Magyarország egyik, ha nem a legelismertebb hallgatói, gazdasági témájú megmérettetése. A részvétel már önmagában is érték, hiszen azon túl, hogy a versenyzők megismerkedhetnek egymással, illetve a zsűri vállalati szakembereivel, rengeteg tapasztalatot szerezhetnek a valós problémák megoldásával, a versenyhelyzetben való szerepléssel kapcsolatban.

A XIV. OPEV főtámogatója a HORA GROUP – HO-RA Kft. volt. A szervezési munka oroszlánrészét a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium szervezőbizottsága (Dr. habil Kovács Gábor, Dr. Stion Zsuzsa, Stifter Viktória, Hajnal Csillag, Rácz Éva, Rauscher Kata, Trampler Tímea, Janzsó Bence, Tóth Tünde) és tagsága végezte, szorosan együttműködve az Egyetemi Szolgáltató Központ részéről Májer Eszter Petra központvezetővel, Mészely Lillával, Tóth Barbarával és Sári Balázzsal. A zökkenőmentes szervezőmunkának és a verseny lebonyolításának hátteret biztosított Dr. Papp Ilona, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar dékánja, Dr. Kovács Norbert dékán helyettes és a zsűriben résztvevő munkatársak (Dr. Limpók Valéria, Dr. Kovács Norbert, Kucséber László Zoltán, Szabó Dániel Róbert). A Széchenyi István Egyetem csapatát Dr. habil Tatay Tibor, a Gazdasági Elemzések Tanszék docense készítette fel.

Köszönet illeti Dr. Filep Bálint Kancellár Úr és Dr. Kovács Zsolt Főigazgató Úr közreműködését az egyetemi infrastruktúra (tanulmányi épületek és kollégium) használatával kapcsolatban. A Verseny nem jöhetett volna létre az Universitas-Győr Nonprofit Kft. (Tóth Eszter ügyvezető), a Győri Egyetemért Közhasznú Egyesület, az Egyetemi Informatikai Központ és a Hallgatói Média és Portálkezelő Csoport közreműködése nélkül.

Helyezés

Intézmény

Csapattagok

1

Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar

Fodor Kitti, Seres Máté,

Gergely Zita, Oprável Konrád

2

Babes-Bolyai Tudományegyetem, Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar

Kovács Anita, Kiss Alpár,

Nagy Loránd, Szabó Sándor Zsolt

3

Budapesti Gazdasági Egyetem, Külkereskedelmi Kar

Dévai Diána Andrea, Pető Anna Andrea, Glóner Márk, Ádám Kristóf Éliás

4

Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar

Árvai Dávid, Máté Andor,

Kókai Péter, Rácz Tamás

5

Széchenyi István Egyetem,

Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar

Hajas Viktória, Keszei Richárd,

Németh Ádám Tivadar, Nagy Ákos

6

Szent István Egyetem,

Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

Csáki Dávid, Kocznár Dániel, Majoros Dorottya

7

Budapesti Corvinus Egyetem, Közgazdaságtudományi Kar

Zámbó Zsófia, Tóth Gergely,

Nagy Tamás, Juhász Bálint

Galéria